Loading...

Superpotraviny

Home / novinky / Superpotraviny

Świetnie, że jest jedzenie! Vykríkol by poľský turista Jacek po troch dňoch hľadania koliby na slovenskej strane Tatr Wysokich. A bol by vedľa jak kórejská jedľa. Do kategórie potravín s predponou SUPER totiž patria úplne iné jedlá, ako langoše a halušky.

Superpotraviny sú jedlá, ktoré vo svojej genuínnej podobe obsahujú nezvyčajné a zdraviu pozemšťana mimoriadne prospešné kombinácie vitamínov, antioxidantov, minerálov a stopových prvkov v koncentrovanejšej podobe, než to zvládajú obyčajné, fádne “potraviny”. Z opisov ich individuálnych vlastností veľmi rýchlo pochopíte, že poskytujú široké spektrum služieb od zrýchlenia bazálneho metabolizmu, cez poistenie ciev proti kornateniu, všeobecnú ochranu organizmu pred civilizačnými chorobami, dlhovekosť až po opravu prehadzovačky na bicykli.

Aby ste sa neprepchávali “supermi” s podobnými vlastnosťami a nepoisťovali už poistené, pripravili sme vám stručný prehľad dnes už bežne dostupných potravín, o ktorých ste možno až dodnes netušili, aké sú SUPER.

Kurkuma

12 miliónov starý koreň patrí dnes k najospevovanejším a najskúmanejším superpotravinám. Tradičná indická a ázijská medicína poznali jeho mágiu už dávno. Do Európy klebety o jeho liečebných účinkoch prenikli až pred pár rokmi a dramaticky zdvihli dovozné objemy. Tradiční požierači ázijského karí sa dostali do tieňa početnej skupiny záujemcov, ktorých viac ako jeho exotická chuť zaujímajú liečebné účinky kurkumy, resp. kurkumínu. Ten má pôsobiť protizápalovo, priaznivo vplývať na detoxikáciu pečene a celkovo dobre vplývať na trávenie. Účastníci dobrovoľných testov tvrdia, že kto nevyskúšal kukrumu, utajený význam slovného spojenia “očistný účinok” v plnom rozsahu nikdy nepochopí.

P.S. Od momentu prijatia kurkumy do superpotravinovej siene slávy sa koketuje aj s jej údajnou schopnosťou liečiť rakovinu a Alzheimera. Pravda je, že na túto tému bolo popísaných veľa tisíc strán a prebehli stovky klinických štúdií. Zatiaľ bez jednoznačnej odpovede.

Maca

Koreň peruánskej žeruchy pomletej na prášok obsahuje až 20 druhov aminokyselín, je bohatý na horčík, fosfor, draslík, síru, sodík, železo a stopové minerály ako napríklad zinok, jód, meď, selén, bizmut a mangán. Okrem toho má v ponuke vitamíny B1, B2, C a E. A na čo je to všetko dobré? No predovšetkým vraj na potenciu, ktorú podľa peruánskych legiend Inkovia využívali ako hlavný motivačný nástroj v ozbrojených konfliktoch. Nelegendy hovoria, že pri dlhodobom užívaní skutočne zvyšuje libido a stimuluje sexuálne funkcie. Popri svojich reprodukčných a sexuologických účinkoch priaznivo vplýva na svalovú výkonnosť a zabraňuje vzniku osteoporózy, pôsobí proti duševnej vyčrepanosti, podporuje pamäť a schopnosť koncetrácie a pozor – zmierňuje príznaky stárnutia, čo by však vzhľadom na krajinu pôvodu macy peruánskej mohlo skôr vzbudovať podozrienie, či okrem liečebných nemá aj halucinogénne účinky.

Spirulina

Mikroskopická riasa s výnimočnými výživovými vlastnosťami má havajský cestovný pas a multifunkčné využitie: pôsobí proti únave, pomáha upraviť telesnú hmotnosť aj trávenie, posilňuje imunitný systém, kontroluje hladinu cholesterolu v krvi, vyvažuje pH organizmu a napomáha jeho zdravej detoxikácii. Na rozdiel od toho, čo uvádzajú niektoré zdroje, nie je však vhodnou alternatívou na doplnenie vitamínov B, ktoré síce obsahuje, ale v neaktívnej forme. Tejto havajanke sa v Európe momentálne dosť darí, o to dôležitejšie je byť opatrný pri výbere dodávateľa. “Niečo zelené pomleté”, čo vidíte prvý raz, nemusí byť nevyhnutne to, za čo sa to vydáva. Originalitu pôvodu zakúpeného produktu vám môžeme garantovať napríklad v našej lekárni.

Goji

Na vysvedčení 22 stopových prvkov, 18 aminokyselín, 11 minerálov, vláknina, “béčka” od 1 po 6, a viac “céčka” ako na závesoch z 80 rokov. Bez ostychu červenkasté po betakaroténe. Tieto záhadné bobule dnes môžete zazrieť v lekárni alebo v kútikoch so zdravou výživou. Sľubujú vám predĺžiť životnosť, dodať energiu, posilniť imunitu, pomôcť pri chudnutí a chrániť pred voľnými kyslíkovými radikálmi. Pri tom všetkom sa aktívne zúčastnia na tvorbe kolagénu a prispejú tak k dobrému zdravotnému stavu vašich chrupaviek a kostí. Za tricku gramov denne. Goji môžete piť ako čaj alebo pridávať do jogurtov, koláčov a šalátov.

Avocado

Verili by ste, že ešte existujú ľudia, ktorí nevedia, čo to je? A nie sú to 2,5 ročné deti, ktoré si ho občas mýlia s kindervajíčkom? Toto exotické ovocie delí komunitu spotrebiteľov na dva nezmieriteľné tábory, odkedy si našlo cestu do našich predajní. Avokádo jednoducho buď chutí, alebo nechutí, nič medzitým neexistuje. Veľká skupina jeho fanúšikov, ktorú z veľkej časti tvoria vegáni, sa tiež minulý rok ocitla v ohrození, keď sa rozpútala debata o tom, či avokádo je alebo nie je vegánske, keďže ho musia opeliť včely. Nuž, asi tak, ako uhorky, čerešne a jahody…

Ale vráťme sa k avokádovej SUPER-vlastnosti. Avokádo je to, čomu sa na svete hovorí paradox. Na jednej strane má vysoký obsah kalórií – až 221 kcal na 100 g a veľa tuku. Ale akého tuku! Všetko sú to ľahko stráviteľné, nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nielenže vás “nepriberú” ale ešte vám aj vyladia cholesterol, nabudia mozgovú činnosť a oddialia nástup Alzheimerovej choroby. Avokádo tiež prekypuje zásobami vitamínu C, draslíka a vitamínu B6, ktorý sa podľa najnovších zistení pričiňuje o zmiernenie úzkostných stavov.

Z našich luhov a hájov

Trend superpotravín k nám, ako inak, docestoval zo zahraničia. Väčšinou si totiž najprv tam všimnú, že je niečo SUPER a musia nám to povedať. Každopádne aktuálny zoznam superpotravín neobsahuje iba cudzokrajné exempláre. Aj doma, na Slovensku, sa nám rodia superpotraviny, ktoré možno aj bežne jeme bez toho, že by sme si ich výnimočnosť uvedomovali. Patria sem napríklad čučoriedky, obyčajný slovenský špenát alebo lesné huby. Pokiaľ vás teda trápia nejaké ťažkosti so zdravím, zastavte sa po radu u nás v lekárni. Ukážeme vám, ktoré superpotraviny sa nachádzajú v našom sortimente a pomôžeme vám vybrať tú najsuprovitejšiu.