Loading...

Protichrípkové minimum

Home / novinky / Protichrípkové minimum

Skutočná chrípka postihuje ročne 5 – 15% svetovej populácie a je v podstate pomerne vzácnym ochorením. Ak ste ju prekonali v detstve, mali by ste byť teoreticky voči nej imúnni. Teoreticky. Pretože vírusy, ktoré ju spôsobujú, najmä ten „áčkový“, s obľubou a veľmi rýchlo mutujú. Ak ste sa však stali jej obeťou, rozhodne s ňou nehazardujte. Tu je zopár tipov ako ju rozoznať aj ako s ňou zabojovať.

 

Chrípka je vírusové ochorenie, ktoré sa šíri kvapôčkovou infekciou cez sliznicu horných dýchacích ciest a očné spojivky. Ideálne sa cíti najmä v prostredí s teplotou kúsok nad nulou a, samozrejme, tam, kde sa koncentruje väčšie množstvo ľudí. Na rozdiel od prechladnutia alebo virózy prichádza náhle a intenzita jej príznakov vás prevalcuje tak, že aj taká triviálna činnosť, akou je zodvihnutie šálky čaju, bude pre vás ťažká vzpieračka.

Je to chrípka…

Ráno ste ešte hviezdili v office v novom kašmírovom svetríku s „prézkou v Prezi“ a teraz drkocete zubami, na čele by ste si mohli smažiť vajíčka, bolia vás kĺby aj svaly, hlava sa vám ide rozskočiť, hlieny sa z vás rinú samospádom a pokúša sa o vás suchý kašeľ? Gratulujeme. S najväčšou pravdepodobnosťou je to ona. Pátrať po pôvodcovi nákazy nemá teraz zmysel. (Ale toho kolegu so sviečkou pri nose, čo vám pred dvoma dňami kurizoval pri kávovare ste mali nemilosrdne knock-outovať). Čaká vás totiž 10 dní pokoja na lôžku.

Prvé štyri sú kritické

Počas prvých štyroch dní budú prejavy ochorenia najakútnejšie. Vysoká teplota v rozsahu od 38­°do 40°C, bolesti hlavy a vlastne celého tela, nechutenstvo, zápcha alebo naopak hnačka a problém zvládať aj najjednoduchšie sebaobslužné činnosti vám znemožnia frajeriť a pokúšať sa takú „obyčajnosť“ akou je chrípka prechodiť. Ani by sme vám to neradili. Prechodená chrípka je zabijak, ktorý sa ročne podpíše pod tisícky úmrtí či iných „soft“ komplikácií, akými sú napríklad zápal dutín či pľúc. Zhodneme sa teda na tom, že s ňou nebudete hazardovať, navlečiete sa do pyžama, prikryjete sa ľahkou prikrývkou a na hlavu si natiahnete čiapku (kvôli tým dutinám). Naordinujete si výdatný pitný režim pozostávajúci z teplého lipového, zázvorového či bazového čaju, jedálniček zložený z potravín s vysokým obsahom vitamínu C a pripravíte si studené zábaly. Začnite od nôh a ak teplota neklesá, tak sa do nich obaľte ako múmia. Pokiaľ pri 40° teplotách ešte nezačínate halucinovať, snažte sa horúčku nezrážať chemickými prípravkami. Horúčka je prirodzený prejav toho, že sa váš organizmus s vírusom snaží vysporiadať vlastnými mechanizmami.

Desať dní pokoja

Keď po štyroch dňoch pocítite úľavu, nežeňte sa hneď späť do života. Jednak bude telo po boji s horúčkami oslabené a jednak treba dať nádche a kašľu čas, aby úplne odozneli. Sami zistíte, že po piatich dňoch aplikovania nosných kvapiek vám začne vysychať sliznica, čo je hádam ešte nepríjemnejšie ako samovoľný únik hlienov z nosa. Preto voľte skôr kvapky s obsahom eukalyptového oleja alebo roztok morskej soli. S kašľom tiež opatrne, suchý kašeľ z prvých chrípkových dní sa začne pomaly meniť na vlhký a na ten budete potrebovať úplne iný typ kvapiek, teda také, ktoré kašeľ netlmia, ale naopak – podporujú uvoľňovanie hlienov. Aby ste napriek celej tejto patálii mohli aj trochu spať, neužívajte ich pred spaním, ale najneskôr medzi 16.00 a 17.00. Kvapky odporúčame aplikovať po jedle a hojne zapíjať tekutinami. Nevysiľujte sa fyzicky ani duševne. Spomeňte si na to, ako ste si chorobu vedeli užiť ako dieťa. Zababušení v posteli s obľúbenou hračkou, knižkou Pipi Dlhá Pančucha a štipkou nenáročného televízneho vysielania.

Protichrípkový balíček

Na pliagu typu chrípka nepotrebujete antibiotiká. Potrebujete bylinky, bylinné čaje a extrakty, niečo na podporu imunity a zvýšený príjem vitamínu C. Vhodným prípravkom s vysokým obsahom biologicky účinných látok je napríklad hliva ustricová. V kombinácii s rakytníkom, alebo raktytníkovým olejom, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu, činnosť srdca, znižuje únavu a zlepšuje činnosť tráviaceho traktu, máte víťaza protichrípkového odboja. Doplňte ho o echinaceu, ktorá stimuluje aktivitu obranných buniek tela a posilňuje ich v boji s choroboplodnými zárodkami, zázvor so silnými antioxidačnými účinkami, vitamíny C a Z, ktoré podporia imunitný systém v boji s chrípkovou cholerou, Kolostrum, vitamíny skupiny B a probiotiká (najmä ak sprievodným prejavom chrípky bola hnačka). A keby ste si už vôbec nevedeli rady, zastavte sa cestou od lekára u nás v lekárni. Spoločne vám vyskladáme protichrípkový balíček na mieru.