Loading...

Pošlite jesennú depresiu do teplých krajín

Home / novinky / Pošlite jesennú depresiu do teplých krajín

Nebo ako z plechu, dni kratšie než minisukňa a Slnko prepnuté na úsporný režim. A vy sa čudujete, že ste bez nálady, spíte ako medveď, vrčíte na ľudí ako susedov pes Alík a problém vám robia aj tie najjednoduchšie samoobslužné činnosti? Nečudujte sa. Možno sa o vás pokúša jesenná depresia.

Jesenná depresia postihuje minimálne toľko pozemšťanov ako srdcovo-cievne ochorenia. A predsa jej málokto venuje dostatočnú pozornosť. Tak nejako sme si jednoducho zvykli s ňou existovať a zmierili sme sa s tým, že od októbra do februára máme prosto „blbú náladu“. Ak to vám, vašim blízkym a zamestnávateľovi neprekáža, pokojne si vykopte noru a hrajte sa na medveďa. Alebo sa zamyslite nad kvalitou svojho života a poďte proti nej aktívne bojovať.

„Esádečka“
Diagnóza „jesenná depresia“ oficiálne neexistuje, spadá však do kategórii porúch SAD. (Nie, nemáme na mysli Slovenskú autobusovú dopravu, i keď tá dokáže človeku tiež krátkodobo spôsobiť značný smútok). SAD je akronymom pre Seasonal Affective Dissorder, čiže sezónnu afektívnu poruchu, ktorá sa u veľkej časti populácie objavuje práve s nástupom jesene, najčastejšie koncom októbra, keď sa preštelujeme na zimný čas. Obmedzené množstvo denného svetla má za následok nižšiu produkciu sérotonínu, ktorý je predpokladom pre dostatočný výsev hormónov šťastia do ľudského organizmu. Pri nedostatku slnka tiež dochádza k potlačeniu produkcie vitamínu D, známeho svojimi antidepresívnymi účinkami. Výsledkom je celková nepohoda, melanchólia, smútok, podráždenosť, nespavosť alebo, naopak, nadmerná spavosť a celková znížená výkonnosť postihnutého jedinca.

Nehádžte flintu do žita
Dobrá správa pre všetkých, ktorí už nepríjemný stav jesennej hybernácie zažili a nechcú ho opakovane prežívať: dá sa jej celkom účinne čeliť a často dokonca bez toho, že by ste museli siahnuť po antidepresívach. Chce to len zľahka skorigovať svoj životný štýl, upraviť životosprávu a dbať na vyvážený prísun vitamínov. Na uskutočnenie týchto zmien sa zatiaľ nedá najať žiadna externá firma, takže celá zodpovednosť za ne zostáva na vás. V podstate stačí celkom málo:

ŠPORTUJTE
Tí, ktorí ešte nepoznajú význam tohto slova, hajde nalistovať si jeho význam v slovníku cudzích slov. Ak vám to nebude jasné ani potom, vzťahuje sa na vás športová amnestia a je vám „povolená“ prechádzka. Že ani také nepoznáte? Nič zložité na tom nie je. Prechádzka je pohyb na čerstvom vzduchu z bodu A do bodu B po dobu minimálne 30 minút. Aplikujte aspoň trikrát do týždňa.

PLÁNUJTE
Najmä svoje podvečerné a večerné aktivity, keď vonku bude dúchať severák a tma sa bude dať motorovou pílou krájať. Zalovte hlboko vo svojej pamäti a skúste si spomenúť na obdobie života, keď ste neboli ešte úplná „lemra“ a mali ste aj nejakého koníčka. Ak žiadneho nevylovíte, pozvite susedov na partičku mariáša.

VYHĽADÁVAJTE FARBY A TEPLO
Pokiaľ ide o farebnú škálu, bude príroda nasledujúcich cca 5 mesiacov mimoriadne úsporná. Keď už sa vám bude zdať, že vám pohľad na kombináciu hnedo-šedo-bielej spôsobuje očný zákal, kúpte si červený šál a sveter so sobom. Pohľad naň rozveselí aj vaše okolie. Ak vám rozpočet neumožňuje odtrepať sa do teplých krajín, bude vám na tepelnú kompenzáciu bohato stačiť aj sauna. 

POČÚVAJTE SVOJE TELO
Všetko s mierou. Záhorácky maratón bude až v júni, budete mať čas naň ešte natrénovať. Keď si telo bude vyžadovať oddych alebo spánok, počúvnite ho. Doma vám to možno nepovedali, aby vám predčasne neukončili detstvo, ale s najväčšou pravdepodobnosťou NIE STE SUPERMAN ani SUPERŽENA.

Pomoc z lekárne
Na jesennú depresiu sme v našich lekárňach statočne vyzbrojení, takže sa pokojne zastavte na poradu. V tomto sivom období vám s najväčšou pravdepodobnosťou bude chýbať najmä dostatok vitamínu C a D. „Céčko“ je dobré na celkovú podporu imunity a  „Déčko“ sa bez kontaktu s výdatným slnečným žiarením netvorí, preto ho je vhodné dodávať externe. O jeho preukázaných antidepresívnych účinkoch sme sa už zmieňovali. Z prírodných zdrojov vám odporúčame siahnuť po čajoch alebo doplnkoch s obsahom ľubovníka bodkovaného, ktorý je najznámejším prírodným liekom na depresie, nespavosť a nervozitu. Antistresovo pôsobí na ľudský organizmus napr. ženšen, ktorý má zároveň schopnosť vylepšovať náladu a zvýšiť psychickú a fyzickú výkonnosť organizmu. Medovka lekárska sa vám zasa postará o sladký spánok a podporí vás pri pocite celkovej psychickej vyčerpanosti. Zrátané a podčiarknuté – tento rok môžete jesennú depresiu poslať na dovču do teplých krajín a možno konečne zistíte, že jeseň vie byť vo svojej melancholickej podstate vskutku nádherná.